Omdat het niveau van de vloer in de bunker door de band zelden hoger lag dan het niveau van het maaiveld buiten de bunker, waren deze bunkers gevoelig voor wateroverlast. Dit kon ook onstaan door hogere waterspiegels tegen de betonnen wanden van de bunker (ondanks de dikke betonnen wanden). Voor alle duidelijkheid, dik beton maakt niet dat een wand waterdicht is..
Om eventueel in de bunker opstapelend water op te vangen en af te voeren, voorzag men sterfputten. Hiervan bevond er zich door de band in de nabijheid van het toegangssas van alvast de mitrailleurbunkers, zeker eentje. Er zijn bunkers waar deze intern in het toeganssas te vinden zijn, bij anderen bevinden ze zich net buiten het toegangspoortje. Er zijn er ook binnen het bouwproject D waar deze sterfputen gewoon ontbreken ondanks dat ze op de plannen wel degelijk getekend zijn.
De werking van zo een sterfput was uiterst eenvoudig. Deze bestond gewoon uit een leeg reservoir, bij de bunkers van TPG een gresbuis diameter 30 cm van 1 meter lang, die op de kop naar beneden in de grond wordt gestoken. Onderaan komt deze op die manier uit in de onderliggende grondlagen. Deze werd allicht op die manier ingewerkt met onderaan een laagje zand of grind. De inhoud van de buis was op die manier een bodemloos beperkt reservoir voor het opvangen van water en kon zodra die ondergrond het toeliet op die manier het water traag opnieuw afvoeren en laten verdwijnen in de ondergrond.
Merkwaardig genoeg is dit een systeem dat heden nog altijd bij 95% van deze bunkers werkt mits de putten na al die jaren heden eens te ruimen en te kuisen. Let ook op, want als het grondwater heel hoog komt te staan, kan zo een sterfput ook omgekeerd de aanvoer van water in uw structuur veroorzaken. Het is en werkt op basis van communicerende vaten.
Er zijn 2 vrij courante types van gekend aan TPG. Een 3e type is zeldzaam en allicht nergens nog bestaande.
De Vierkante sterfputjes
Deze vindt men enkel terug bij bouwproject A, het eerste bouwproject aan Bruggenhoofd Gent. Dit zijn de bunkers gebouwd op grondgebied Kwatrecht en Melle. |